Na ratunek kulturze

22 05 blog ckis



Na ratunek kulturze

Kino, teatr, zajęcia artystyczne, liczne kursy i warsztaty – mogłoby się wydawać, że Skierniewice tętnią życiem. Tamtejsze Centrum Kultury i Sztuki od lat czuwa nad kulturalnym życiem mieszkańców. Szkopuł w tym, że zabrakło środków, aby… czuwać nad samym Centrum. Budynek podupadł, słynną „Piwnicę Artystów” zalała woda, a sale i instalacje wołały o pilny remont. Ratunek przyszedł wraz z zastrzykiem Funduszy Unijnych! Co to oznacza dla mieszkańców Skierniewic?.

Krok milowy dla Skierniewic

Kultura powinna być łatwo dostępna dla każdego. Właśnie dlatego powstało CKiS w Skierniewicach. Jednak mieszkańcy nie mogli powiedzieć, że mają łatwy dostęp do zajęć i spotkań kulturalnych. W budynku nie było chociażby wejścia z dostępem dla osób z dysfunkcjami, dobrego wyposażenia sal czy klimatyzacji, która latem mogłaby ratować przed duchotą. Teraz wspólne marzenie mieszkańców Skierniewic, ma szansę się spełnić! Kultura
w najlepszej odsłonie będzie dostępna dla każdego już niebawem. A to za sprawą sukcesu magistratu miasta, który zdobył dofinansowanie na modernizację budynku. Fundusze Unijne pokryją 50% wydatków. Całkowity koszt remontu CKiS wyniesie 8,5 mln złotych.

 

 

Starania zwieńczone sukcesem

Starania zwieńczone sukcesem13 maja 2019 r. to, co do niedawna wydawało się odległym pragnieniem, stało się faktem. Grzegorz Wojciechowski, wicemarszałek województwa łódzkiego i Krzysztof Jażdżyk, prezydent Skierniewic, podpisali umowę otwierającą drogę do realizacji projektu. Środki, które pozyskało miasto, to sukces pracy wielu osób. Pierwszy, najważniejszy krok, został już zrobiony. Teraz mieszkańcy wyczekują kolejnych
– niedługo ruszą prace!

 

 

Jakie zmiany czekają CKiS?

Budynek CKiS zostanie odświeżony, zyska nowe rozwiązania, a mieszkańcy Skierniewic skorzystają z szeregu udogodnień. Jakie prace zaplanowano?

  • przebudowę systemu odprowadzania wód deszczowych i osuszenie budynku,
  • remont „Piwnicy Artystów”,
  • budowę sali koncertowej o powierzchni ok. 400 m², z widownią dla 310 osób,
  • nowe wejścia z udogodnieniami dla osób z dysfunkcjami,
  • montaż klimatyzacji,
  • remont dachu budynku,
  • modernizację studia nagrań,
  • zakup nowego wyposażenia i oświetlenia.
     
     
Zainteresował Cię ten wpis? Podziel się wiadomościami:
  • rpo5
  • rpo6
  • rpo7
  • instagram

 

 

rpo8

 
Top